Gjesteblogging

Spillkultur er offentlig og for alle

Av Thomas Vigild, dansk spilljournalist og koordinator for Nordisk Dataspillprogram på initiativet Nordisk Spilldag.

Computerspil er i dag kommet langt siden de første Pong-spil og primitive spillekonsoller tilbage i 80´erne. Vi har i dag spil, der ligner rene actionfilm som ‘Uncharted 3’, spil, der eksperimenterer med det grafiske udtryk som f.eks. ‘LIMBO’ eller ‘El Shaddai’ og spil, der rykker ved grænserne mellem os mennesker som ‘Child of Eden’ eller ‘B.U.T.T.O.N.’.

Men for at denne opprioritering af spil som afgørende kunstform kan blive komplet er det vigtigt, at computerspil ikke isoleres til hjemmebiografen og kun er forbeholdt det private rum. Computerspil skal meget meget mere ud i offentligheden, mere ud i den brede befolkning og være en helt normal del af mediebilledet. Men at komme dertil kræver stadig store ændringer. Det kræver, at spil tør være mere provokerende, mere debatskabende og sætte større menneskelige temaer på spil. Og det kræver, at vi ser mere holistisk på spil, så det ikke kun handler om spil på skærmen, men også brætspil og rollespil.

Dette er en af visionerne bag Nordisk Spildag – at spil har en vigtig rolle i vores samfund nu og fremover. Nordisk Spildag er den ene dag om året, hvor biblioteker i hele Skandinavien sætter fokus på spil. Videospil, brætspil, flippermaskiner, og også gerne forelæsninger om spil, så folk kan blive lidt klogere.

Vi gør det, fordi bibliotekerne i Norden er kulturinstitutioner, og vi mener, at spil er en vigtig del af vores kultur. Vi vil også gerne minde folk om, at biblioteket er andet end bøger. Derudover er det sjovt sådan at kunne konkurrere med og mod folk i hele Skandinavien for en enkelt dag, for når man spiller sammen, så knytter man også bånd til hinanden.

Både computerspil og brætspil er oplagte til bibliotekerne for at iscenesætte dem som nutidens centre for ikke blot information, men også innovative oplevelser og nytænkning. Denne transformation af det offentlige rum skal både spilbranchen og spilforskere i høj grad hjælpe til med, fordi det er vigtigt, at der kommer så mange forskelligartede muligheder for at vise spil frem som muligt. Foredrag om moderne spilkultur eller hvorfor vi lokkes af spil på Facebook er også essentielle dele af puslespillet, hvis vi skal forstå, hvad der driver os som mennesker – og dermed gør os klogere på andre og særligt os selv.

Jeg håber, at også JoinGame kan støtte op om initiativet – og læs mere om Nordisk Spildag på http://spilldag.no

Reklamer

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: