Nyheter

PS4 – en spillkonsoll for framtiden?

Sony PlayStation 4 launch event New York

Natt til torsdag 21. februar avholdt Sony PlayStation Meeting 2013 i New York der de brukte 2 timer på å beskrive og fortelle om sin visjon for neste generasjon spillkonsoller, og mer spesifikt presentere Playstation 4 (PS4).

Mange var spente før gårsdagens presskonferanse på hva Sony ville avdekke. Det store spørsmålet er om PS4 er en spillkonsoll for framtiden, og om Sony kan gjenerobre tronen fra sin gullalder som de hadde med Playstation 2.

De siste årene har hjemmekonsollene møtt sterk konkurranse fra flere hold og da spesielt nettbrett og smarttelefoner. På samme tid utfordres spillkonsoller av sosiale medier som tiltrekker seg stadig flere brukere. I sin pressekonferanse måtte Sony adressere disse utfordringene samt å forsvare framtidig eksistens av spillkonsoller.

Maskinvare

I sin utforming av ny spillkonsoll har Sony balansert mellom å tilby en sterkere spillopplevelse, kunne produsere spillkonsollen rimelig, samt gjøre det enkelt for spillutviklere å lage gode spill. Ut ifra det som er vist og beskrevet av PS4 så langt, ser det ut til at de har klart dette. I motsetning til når de utviklet PS3, så har Sony nå designet en spillkonsoll som er basert på en standard PC arkitektur, med en kraftig og kjapp 8-kjernes X86 prosessor, kraftig grafikkort, harddisk og ikke minst et meget raskt 8GB internminne. Spesifikasjonene tilsvarer i dag en relativt kraftig spill-PC men prisen på PS4 vil sannsynligvis være langt lavere. En slik tilnærming til maskinvare virker fornuftig i form av at konsollen kan produseres rimelig, gi bedre og mer engasjerende spillopplevelse sammenliknet med eksisterende konsoller, samt gi fornøyde spillutviklere.

Det mest spennende med maskinvaren til PS4 er sannsynligvis tilleggschipene. PS4 har en egen chip som kan jobbe i bakgrunn med å laste opp og laste ned data. Dette er en stor forbedring fra eksisterende konsoller og gir en mer sømløs og uavbrutt spillopplevelse. I tillegg har PS4 maskinvarestøtte for komprimering og dekomprimering av video. Kombinert med chipen for opp/nedlasting vil PS4 støtte deling og streaming av video mellom spillere uten at det reduserer kvaliteten på spillet som spilles.

En annen svært viktig funksjon som PS4 tilbyr er å kunne fryse og gjenoppta spill, samt at oppstarten av konsollen være veldig rask. Her er det helt klart at Sony prøver å møte konkurransen fra spill på nettbrett og smarttelefoner som gir nettopp en umiddelbar og rask spillopplevelse. som har nettopp denne funksjonen.

ps4-2a_2487877bEn annen vesentlig del av maskinvaren til PS4 er spillkontrolleren. Her har Sony tatt utgangspunkt i sineksisterende kontroller, forbedret noen av knappene og lagt til en del funksjonalitet. En viktig endring er at de har lagt til en touch-pad som gir muligheter til andre typer interaksjon. Sonyhar også lagt til en egen share-knapp, som skal gjøre det svært enkelt å dele spillopplevelser med andre spillere. Utover dette har den nye kontrolleren til PS4 inngang for hodetelefoner og en lyskilde. Det mest spennende her er lyskilden som kan endrefarge ogkombinert med et nytt 3D kamera finner posisjon til spillere i rommet. Det blir spennende å se hva spillutviklere vil gjøre med denne teknologien.

Programvare og tjenester

I Sony sin utforming av programvaren for konsollen og tjenestene som tilbys, merkes det at de har hatt et sterkt fokus på integrasjon av interaksjon mellom spillere samt å gi en umiddelbar spillopplevelse. Videre vil Sony utvide tilbudet på underholdningstjenster de har i dag på Playstation Network, samt å gi integrert støtte til eksisterende sosiale nettverk. Sony har også forsterket fokuset på å tilby tjenester i skyen som skal gi tilgang på Playstation-universet uansett hvor du er og hvilket utstyr du bruker. De løser problemet med frustrasjoner relatert til ventetiden når man laster ned spill fra nett, ved at spilleren kan starte å spille spillet under selve nedlastingen. Sony vil også støtte streaming av spill ved hjelp av Gaikai-tjenesten som ble kjøp opp i juli i 2012. Dette vil gjøre det mulig å tilby de fleste spill fra eldre Playstation spillkonsoller til PS4 uten å maskinvarestøtte for dette i selve konsollen. Sony har også lovet innebygget støtte for å spille PS4 spill på PS Vita ved hjelp av streaming-tjeneste.

Neste generasjon konsoll

Video fra kommende spill til PS4 viser at konsollen representerer neste generasjon spillkonsoller med en synlig forbedring i grafikk. Samtidig vil ikke PS4 kunne konkurrere grafikkmessig mot en fullspekket PC. Jeg tror det er nettopp derfor at Sony har fokusert så mye på å skape tjenester i Playstation-universet som kan gi en unik, sømløs og sosial spillopplevelse. Sony prøver å minske gapet mellom hjemmekonsoller og nettbrett/smarttelefoner ved å gi en umiddelbare spillopplevelse uten vente tid. Samtidig omfavner Sony bruk av nettbrett og smarttelefoner og innlemmer dette i sitt univers. Men når alt kommer til alt vil spillene avgjøre om PS4 blir en suksess eller ikke.

Reklamer

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: