Bøker, Intervju, Nyheter

Problemet «problemspilling»

Tidligere i august lanserte Faltin Karlsen sin nye bok A World of Excesses: Online Games and Excessive Playing. Her skriver han om problemstillinger rundt onlinespilling og hvorvidt det går an å bli avhengig. Karlsen har i flere år jobbet med World of Warcraft, vold i videospill, onlinespilling og har vært en sentral figur i mediene rundt spørsmål om avhengighet og påvirkning av voldsspill.

faltinkarlsen

– Kan du fortelle litt om hvilke teorier som er viktig for boken din?

– I boken fokuserer jeg på mange ulike aspekter ved spilling så det er mange teorier som benyttes og kommenteres underveis. Hvis jeg skal si noe overordnet så sammenligner jeg teorier og tidligere forskning som fokuserer på belønningssystemer i hjernen hvor kontekst har lite å si, med forskning hvor kontekst betyr mye. Behaviorisme og sosialantropologi representerer kanskje ytterpunktene her.

– Litt av hensikten med boken er å vise at spilling er en veldig sammensatt aktivitet og at det er vanskelig, noen ganger umulig, å vurdere hva som er årsak og virkning. Det er for mange faktorer som spiller inn. Og enkle svar er ofte helt gale.

– Vil du si det ikke finnes sykelig spilling? At det for eksempel bare er underliggende problemer som må løses for at problemspillingen skal ta slutt? At noen gjemmer problemene sine i spilling?

– Akkurat ordet sykelig er jeg ikke så glad i, men problemspilling finnes jo. Forskning på problemspillere viser at de ofte har andre psykiske eller sosiale problemer før spillingen eskalerer. Dette kjenner man også fra forskning på problematisk bruk av Internett. For en liten gruppe spillere kan det se ut til at spillingen i seg selv skaper problemer. Noen bruker også spilling for å slippe unna hverdagsproblemer, og for noen resulterer dette i at problemene blir større, eller at spillingen blir et tilleggsproblem.

– Har du noen tips til foreldre som synes barna bruker litt for mye tid på videospill?

– Snakk om det! Dette er nok det mest generelle rådet jeg kan gi. I familier hvor barna spiller mye og det oppstår problemer ser man ofte at foreldrene ikke forstår hvordan spillene fungerer eller hvorfor det har så stor verdi for barna. Resultatet er ofte konflikter. Barn og ungdom kan også ha problemer med å sette grenser for sin egen spilling og her kan foreldrene gjøre sitt. En gi og ta-strategi fungerer ofte bra, gjerne av typen: Du kan spille så mye du vil i helgen, men da må du spise middag med oss hver dag og legge deg i tide. Men som sagt, det viktigste er å snakke om det. Spilling utgjør tross alt en stor del av livet til mange barn og er derfor noe foreldre bør engasjere seg i. Og ikke bare mase om.

41M-scms4RL

– Og har du noen tips til voksne som er redd de har et spillavhengighetsproblem?

– Hvis man opplever at man har et psykisk problem så bør man henvende seg til en psykolog eller psykiater, uavhengig om spilling er en del av problemet eller ikke. Men snakk gjerne først med noen du kjenner, og kanskje helst noen som spiller betraktelig mindre enn deg selv. Hvis man tar opp problemet med en spillentusiast så kan det være vanskelig å få forståelse for at spilling i det hele tatt kan være et problem. På den annen side, hvis man snakker med noen som ikke spiller selv kan det lett bli litt vel mye som må forklares. Jeg anbefaler også nettstedet problemspilling.no. Her står det mye fornuftig.

– Til slutt lurer jeg på om du har noen forskningsplaner eller ønsker for fremtiden?

– Jeg har noen småprosjekter som jeg jobber med, men ikke noe stort akkurat nå. Det har jeg heldigvis høsten å finne ut av!

Mer informasjon om boken og forhandlere kan du altså finne her!

Reklamer

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: