Happenings, Konferanse, Tema: JoinGame

JoinGame-workshop på SpillExpo

Fredag 7. november åpnet årets SpillExpo i Lillestrøm. Før spillinga begynte holdt JoinGame en workshop på hovedscenen med temaet «Hvem er dataspilleren?». Et spennende og aktuelt tema nå for tiden.

Koordinasjon, lidenskap og mange timer trening
Audun Rodem, journalist i gamer.no, åpnet workshopen med et foredrag om e-sport-spilleren. Han tar en gjennomgang om hva e-sport er, hva en typisk e-sport-spiller gjør og de mest populære konkurransespillene. Rodem tar også opp den sør-koreanske situasjonen i e-sport-miljøet som er både velkjent og fryktet, spesielt i StarCraft 2-miljøet.

Sjekk ut opptaket fra workshopen og få en innføring i e-sport du også!

Hierarki av spillere og spill
Neste foredragsholder var Kristine Ask, universitetslektor ved NTNU. Ask arbeider med sin doktorgradsavhandling om World of Warcraft og har de siste årene merket en dragning mot såkalte «casual» dataspill. Ask ønsker å avlive stereotypien om at de som spiller casual spill ikke er «ordentlig» spillere, at de er dårligere, bruker lite tid på dataspill og så videre.

SAM_0433

Bartle test som Kristine Ask forteller om i sitt foredrag. Se link for videoopptak!

Ask mener blant annet at det kan være mer fornuftig å faktisk snakke med spillere om hvordan spillene blir brukt i stedet for å dømme spillene basert på designet. Få med deg et lærerrikt og nytenkende foredrag fra workshopen i dette opptaket!

Spill er kultur og har et hjem på biblioteket
Biblioteket er ofte ikke stedet en tenker på for å få tak i spill, men spillinteresserte bibliotekarer har gått sammen i Norge og Norden om å hjelpe hverandre med å få et bedre spilltilbud på bibliotekene.

Hvem er det så som benytter seg av bibliotekenes spilltilbud? Joep Aarts fra Drammen Bibliotek forteller om hvem som er biblioteksspilleren, hvem de ønsker å henvende seg til, hva slags arrangementer de har og hva de ønsker å få til. Det er fortsatt en kamp om å få legitimert dataspill på mange bibliotek, ikke alle er overbevist om at det er kultur blant annet.

SAM_0439

Joep Aarts forteller om «gamebrarians».

Drammen Bibliotek har tilbud til eldre og unge og ønsker å utvide tilbudet til gruppene i mellom også. Aarts forteller her i opptaket om et spennende og voksende bibliotek, men som blir hindret av rettigheter og penger.

Hvis du ikke kjenner til spillmulighetene til bibliotekene fra før av kan Spilldagen 15. november sterkt anbefales. Her samles mange bibliotek rundt om i Norden om å presentere analoge og digitale spill. Drammen Bibliotek har en såkalt «spillnatt» som starter kl. 20 14. november.

Mer åpenhet rundt spilljournalistikk
Siste foredragsholder var Rune Håkonsen fra NRK og han tok opp temaet spilljournalist. Dette har til tider vært et svært betent diskusjonstema enkelte steder på nettet de siste månedene. Vi anbefaler å kikke på opptaket både om du ikke har hørt om debatten og om du har kastet deg inn i den. Håkonsen forteller om norske journalisters arbeidsmetoder, etikk og fremmer et ønske om mer åpenhet.

Positive og negative aspekter ved spillkultur
Workshopen ble avsluttet med en paneldebatt om kulturen rundt gaming og spill. Her var Rune Håkonsen debattleder og deltagere var Kristine Ask, Audun Rodem og Joep Aarts.

SAM_0445

Paneldebatt. Fra venstre Kristine Ask, Joep Aarts, Audun Rodem og Rune Håkonsen.

På den «negative» siden ble det blant annet diskutert foreldre og barns sitt forhold til dataspill, spilldesign og kjønnskultur i spillkulturen. På den «positive» siden ble det diskutert dataspill sin rolle i skole og utdanning nå og i fremtiden. I tillegg kom deltagerne med hva de synes er det mest positive med dataspill fra deres eget fagfelt. Sjekk ut videoen og få med deg hva en spillforsker, spilljournalist og en bibliotekar (gamebrarian) tenker mest positivt om spill!

Reklamer

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: